Vârfuri despicate
Vârfurile despicate se referă la despicarea sau roaderea firului de păr, frecvente mai ales în cazul părului lung. Acestea apar atunci când stratul exterior al firului de păr, cuticula, este degradată și cortexul firului de păr este expus. Această degradare poate duce la ruperea părului, vârfuri uscate sau moarte și, desigur, despicate. Este o înțelegere greșită faptul că despicarea afectează doar vârfurile de păr; părul se poate “despica”, de fapt, oriunde pe lungimea firului. Părul afectat de această problemă devine aspru, lipsit de strălucire și dificil de aranjat.
Există mai multe tipuri de vârfuri despicate, fiecare cu propria cauză, ce pot fi tratate cu schimbarea obiceiurilor de îngrijire a părului.
Există patru tipuri importante de vârfuri despicate, vizibile în funcție de modul în care se rupe părul. Ramura este cel mai frecvent tip, atunci când vârfurile firelor arată ca o ramură de copac. Cortexul este încă intact, în cea mai mare parte, însă anumite secțiuni din fir se ramnifică spre exterior. Acest tip de vârf despicat indică nevoia de hidratare suplimentară. O mască de păr reparatoare poate ajuta mult în aceste cazuri.
Furculița descrie un vârf de păr despicat în trei și indică un nivel superior de deteriorare a părului. O mască de păr nutritivă poate, însă, preveni dezvoltarea altor fire despicate.
Copacul este un tip care afectează nu doar vârful firului ci și lungimea acestuia. În acest caz, mai multe “ramuri” se despică din cortex, creând un aspect ros. Acestea trebuie tunse imediat, pentru a preveni extinderea deteriorării către întregul păr.
Lumânarea se referă la părul care se subțiază către vârfuri, un efect al unei agresiuni severe asupra cuticulei externe. Aceste vârfuri trebuie tunse și îndepărtate.
Vârfurile despicate sunt adesea semnul unui păr tratat în exces și degradat, conferind părului tău un aspect neîngrijit și nesănătos. Factorii de mediu și nutriție pot, de asemenea, să joace un rol important.
Degradarea fizică este cea mai frecventă cauză pentru vârfurile despicate. Aceasta include uscarea părului cu prosoape aspre, perierea agresivă sau în răspăr și coafarea cu plăci de păr sau alte surse de căldură intensă.
Degradarea chimică este, de asemenea, des întâlnită. Permanentul, îndreptarea chimică, vopsitul și decoloratul pot cauza degradarea părului, precum și utilizarea de produse nepotrivite pentru părul tău.
În plus, expunerea la factori de mediu (lumină intensă, vânt puternic, apă sărată) cauzează apariția vârfurilor despicate. Desigur, modul în care ne hrănim poate afecta, la rândul său, sănătatea părului; o dietă dezechilibrată îl face mai sensibil și predispus la rupere.
Din fericire, câteva mici schimbări pot genera rapid efecte pozitive pentru vârfurile despicate. În primul rând, este esențială utilizarea produselor special create pentru hrănirea și fortifierea părului. Șampoanele, balsamurile și măștile pot preveni apariția vârfurilor despicate, prin hidratarea și hrănirea firului de păr.
Tratează părul cu delicatețe, mai ales atunci când este ud. Nu stoarce apa și nu-l freca cu un prosop aspru pentru a-l usca. Lasă părul să se usuce natural oricând poți, uscătoarele de păr pot fi foarte nocive. Evită perierea dură și folosește un pieptene cu dinți rari pentru a-l descurca. Folosește accesorii de păr blânde, evitând elasticele de păr din cauciuc sau agrafele metalice. Tunde frecvent părul, pentru a evita degradarea și apariția vârfurilor despicate.