Căderea părului - ALOPECIA
Ciclul normal de creștere a părului include etapele de dezvoltare, tranziție și cădere. O persoană cu păr sănătos pierde, în mod normal, între 70 și 100 de fire de păr în fiecare zi. Pierderea unui număr mai mare de fire de păr poate cauza subțierea acestuia sau chelirea. Apariția acestor manifestări poate fi subită sau se poate produce gradual, de-a lungul timpului. Aceste simptome pot fi semnul unui dezechilibru în ciclul de creștere al părului și ar trebui discutate cu un specialist.
Această problemă este cunoscută drept căderea părului sau alopecie. Există mai multe tipuri de alopecie și multiple cauze pentru acestea - vârsta, fondul genetic, sau factorii de mediu. Cele mai frecvente tipuri de alopecie sunt cea androgenică, areată și difuză.
Alopecia androgenică
Alopecia androgenică este cunoscută și drept chelirea șablon și este cea mai frecventa cauză pentru pierderea părului. Această formă de cădere a părului este legată de hormonii androgeni și de dihidrotestosteron (DHT) în mod special. Alopecia androgenică se dezvoltă, de obicei, odată cu avansarea în vârstă.
Anumiți factori genetici și de mediu pot provoca alopecia androgenică. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri sunt de origine ereditară. Mai exact, cei care suferă de acest tip de chelire au moștenit foliculi de păr cu o sensibilitate genetică față de androgenul DHT. Această hipersensibilitate face ca foliculii de păr să devină mai mici, scurtând durata lor de viață. Drept rezultat, părul cade mai repede și foliculii afectați nu mai generează noi fire de păr.
Alopecia androgenică apare, inițial, la linia anterioară a părului. Căderea părului avansează apoi către spatele capului, rezultând adesea în chelire completă. În unele cazuri, anumite secțiuni de păr rămân active pe diverse zone ale scalpului.
Femeile afectate de alopecia androgenică suferă frecvent pierderea părului de-a lungul vieții, dat fiind că subțierea părului poate apărea la o vârstă fragedă.În cazul lor alopecia debutează nu atât la linia anterioară a părului (frunte), cât mai degrabă la nivelul cărării, prin lărgirea acesteia.
Alopecia difuză
Alopecia difuză descrie fenomenul de cădere a părului la nivelul întregului cap. Acest tip de pierdere de păr poate afecta atât femeile, cât și bărbații, însă este întâlnită mai frecvent în cazul femeilor. Poate, de asemenea, să apară la orice vârstă. Simptomele căderii difuze a părului includ atât pierderea părului pe întregul scalp, cât și subțierea părului, ca urmare a reducerii densității acestuia. Această problemă poate fi foarte supărătoare, întrucât, un volum considerabil de fire de păr cade pe pernă, în timpul spălării sau perierii. Cu toate acestea, acest tip de alopecie este, de obicei, unul temporar; părul poate crește la loc atât timp cât foliculii de par rămân activi.
Există o varietate de motive pentru căderea difuză a părului. Acestea includ fluctuațiile hormonale, precum cele provocate de sarcină, utilizarea contraceptivelor orale sau disfuncțiile glandei tiroide. Bolile, infecțiile și tratamentele medicale pot fi, de asemenea, responsabile de aceste simptome, la fel ca deficitul de vitamine și minerale (în special de fier, zinc, acid folic sau vitamina B12) sau dezechilibrele de dietă și metabolism. Totodată, factorii psihologici și stresul sunt, de asemenea, responsabili de aceste simptome.
Alopecia areată
Alopecia areată este un tip de cădere a părului imprevizibil, manifestat prin pierderea părului în mici petice de mărimea unei monede. Această problemă apare de obicei în mod subit și poate afecta și alte părți ale corpului, pe lângă scalp.
Acest tip de alopecie este considerată o afecțiune autoimună, fiind adesea însoțită de inflamații. Celulele albe din sânge, responsabile de susținerea funcției autoimune din organism, atacă celulele de creștere din foliculii de păr. Este provocată astfel o reacție inflamatorie, ceea ce conduce la micșorarea celulelor de creștere a părului și încetinirea producerii de noi fire de păr.
Deși nu a fost încă identificată o cauză clară pentru această reacție, fondul genetic pare să joace un rol important în alopecia areată. De altfel, acest tip de alopecie pare să apară mai frecvent în cazul persoanelor cu afecțiuni similare în cadrul familiei.
Pentru multe persoane alopecia areată este o problemă temporară și părul crește la loc în cele din urmă. Pentru alții, aceste simptome sunt doar debutul altor tipuri de alopecie.
Căderea părului postpartum - după naștere
Alopecia postpartum este un tip de cădere a părului care afectează femei în primele luni de după naștere. Este cauzată de schimbări hormonale ce apar postpartum, respectiv reducerea nivelului de estrogen după naștere. În timpul sarcinii, estrogenul reduce procentul de păr din etapa telogena (de regenerare) cu aproximativ 50%, astfel încât femeile nu mai pierd cele 100 de fire de păr ce cad zilnic în mod natural. Acesta este motivul pentru care multe femei se bucură de un păr mai des și mai strălucitor pe perioada sarcinii. După naștere, femeile încep să piardă părul ce a fost menținut pe parcursul sarcinii.
Căderea părului postpartum poate începe brusc, la două sau trei luni după naștere. În cele mai multe cazuri, căderea părului revine la nivelul de dinaintea sarcinii în primele șase până la nouă luni de la naștere.
Cum poate fi prevenită căderea părului?
Din nefericire nu există un tratament universal pentru căderea părului. Cu toate acestea, ritualul de îngrijire a părului poate juca un rol esențial. Spălarea periodică și perierea cu blândețe pot ajuta, în timp ce tratamentele chimice, vopsirea și nuanțarea părului pot agrava problemele acestuia. Masajul scalpului poate, de asemenea, să îmbunătățească circulația sângelui la nivelul scalpului și poate stimula creșterea părului. Poți reduce nivelul de stres și poți stimula creșterea părului prin masarea întregului scalp cu vârfurile degetelor, cu mișcări lente și circulare. O dietă echilibrată în vitamine și minerale, menținerea unei activități fizice regulate și a unui program de somn sănătos pot ajuta, de asemenea.