ÎNGRIJIREA PĂRULUI
Îngrijirea părului reprezintă o parte importantă din îngrijirea personală. Acest lucru nu influențează doar percepția celor din jur, ci și modul în care ne simțim. O bună îngrijire a părului tău joacă un rol important în exprimarea propriei personalități și în formarea unei imagini de sine pozitive. Îți poate transforma starea de spirit și îți poate crește încrederea în tine. Fie că întâlnești oameni noi în timpul tău liber sau îți dorești să creezi o impresie pozitivă în mediul tău profesional, un păr bine întreținut, sănătos te ajută să te simți bine în corpul tău.
Folosind o gamă de produse specializate poți reda vitalitatea și strălucirea părului tău. Revalid® oferă produse de îngrijire a părului special create pentru nevoile tale. Poți alege produse care să hrănească, să revitalizeze, să elimine mătreața sau să trateze căderea părului. Întreaga gamă Revalid® este testată dermatologic și corespunde celor mai înalte standarde de calitate, pentru a-ți oferi cele mai bune soluții pentru îngrijirea părului tău.
PĂR SUBȚIAT
CĂDEREA PĂRULUI
Căderea părului la bărbaţi
PĂR DEVITALIZAT
MĂTREAȚĂ
Structura părului
Fiecare fir de păr se dezvoltă dintr-un folicul, o mică adâncitură formată atunci când stratul bazal al epidermei crește și pătrunde în dermă.
Partea inferioară a foliculului conține rădăcina firului de păr, plină de celule de creștere active. Rădăcina firului de păr înconjoară multiple straturi, ce cresc de-a lungul foliculului. Aceasta conține și papila dermică și matricea germinală.
Papila conține vasele de sânge ce hrănesc părul în creștere cu oxigen și nutrienți.
În jurul papilei se află matricea germinală, sursă de creștere a părului. Aici are loc creșterea rapidă a celulelor și diferențierea lor prin procesul de mitoză a diviziunii celulare, ceea ce conduce la creșterea de noi fire de păr pe măsură ce firele moarte cad. Celulele sunt relativ similare în primă etapă. Acestea își schimbă forma pe măsură ce avansează prin folicul și încep să producă și acumuleze proteină, keratina. Acest proces duce la formarea a trei tipuri diferite de celule ale firului de păr. În momentul în care aceste celule au avansat până la o treime din lungimea foliculului, cele mai multe dintre ele vor fi murit deja și se vor fi întărit (keratinizat).
Fiecare folicul conține și o glandă sebacee, care produce o substanță uleioasă numită sebum. Rolul sebumului este să hidrateze părul și scalpul și să inhibe dezvoltarea de bacterii.
Chiar sub glanda sebacee se află o protuberanță, la punctul de inserție a mușchiului arrector pili. Această protuberanță conține celule stem, al căror rol este de regenerare a foliculului pe parcursul următorului ciclu de creștere a părului.
Firul de păr
Firul de păr este acea parte vizibilă a părului, proiectată deasupra nivelului pielii. Firul de păr are trei straturi: medula (nucleul său), cortexul (stratul median) și cuticula (stratul exterior).
Medula
Medula reprezintă nucleul fiecărui fir de păr și conține o proteină fibroasă numită keratină. Keratina este o componentă biologică fundamentală a părului nostru și îi conferă acestuia forța și elasticitatea de care are nevoie. Keratina este, de asemenea, cea care asigură rezistența firului de păr la temperaturi extreme (ridicate sau joase) și îl protejează de efectele nocive ale razelor de soare.
Cortex
Cea mai densă secțiune a firului de păr, cortexul reprezintă 75% până la 90% din volumul fiecărui fir și este compus din aceeași proteină fibroasă specific din medulă, keratina. Cortexul determină în mare parte forma, textura, culoarea și lungimea firelor de păr.
Cuticula
Cuticula formează un strat protector în jurul cortexului. Este compusă din multiple straturi de plăci de keratină, într-o structură similară conului de brad. Cuticula este subțire și incoloră, fapt ce permite pigmenților din firul de păr să fie vizibili.
Ciclu de creștere al părului
Ciclul de creștere al părului uman are loc în trei etape: etapa anagenă, etapa catagenă și etapa telogenă.
Etapa anagenă: Etapa de creștere
În această etapă se formează noile rădăcini de păr și are loc creșterea părului, în medie cu 1 cm pe lună. Etapa anagenă poate dura între doi și șase ani. În marea majoritate a timpului, 85% până la 90% din părul tău se află în această etapă.
Etapa catagenă: Etapa de tranziție
Pe parcursul acestei etape, care durează între două și trei săptămâni, producția de celule de oprește. Creșterea părului ia sfârșit și foliculii de păr se închid. Aproximativ 1% din părul tău se află chiar acum în această etapă de tranziție.
Etapa telogenă: Etapa de repaus și regenerare
Această etapă durează între 2 și 4 luni, pe parcursul căreia foliculii sunt inactivi și, finalmente, duc la căderea părului. La finalizarea acestei etape foliculul de păr reintră în etapa anagenă și se formează un nou fir de păr. În medie, aproximativ 10% până la 15% din părul tău se află în această etapă. Într-o perioadă de cădere accelerată a părului, până la 30% din podoaba capilară se poate afla în etapa telogenă.
În mod normal, un adult pierde până la 100 de fire de păr într-o singură zi. O pierdere mai amplă a părului poate apărea în multiple forme și poate avea numeroase cauze. Pierderea difuză a părului este termenul folosit pentru a denumi o rată crescută de cădere a părului la suprafața întregului scalp.