Scalp cu mâncărimi (prurit)
Un scalp cu mâncărimi (prurit), păr cu scuame și zone iritate pe scalp sunt adesea simptome ale mătreții. Această afecțiune apare atunci când scalpul devine prea uscat sau prea uleios. Scalpul produce atunci mici scuame albe de piele moartă, care se acumulează în păr și ne cad pe umeri. Deși aspectul acestor scuame pe haine nu este ceva dezirabil, un scalp iritat poate fi mult mai neplăcut. Se creează astfel un cerc vicios, pe măsură ce mâncărimea conduce la scărpinare, care poate irita suplimentar pielea, provocând urticarie sau chiar răni la nivelul scalpului.
Mătreața poate fi inofensivă în cele mai multe cazuri, însă poate afecta considerabil respectul de sine. Mătreața persistentă poate indica existența unei alte afecțiuni.
Pierdem celule de piele moartă în fiecare zi, ca parte din procesul natural de regenerare a pielii. Celulele de piele apar la nivelul cel mai profund al epidermei (stratul extern al pielii) și se maturizează pe măsură ce se apropie de suprafață. Atunci când ajung la stratul superior al epidermei acestea sunt eliminate, ca celule de piele moartă. Aceste scuame sunt, în mod obișnuit, aproape invizibile, exceptând situația în care formează mici cocoloașe, așa cum se întâmplă în cazul mătreții.
Această eliminare excesivă de piele moartă poate, la rândul sau, să provoace mâncărimi la nivelul scalpului. Urmează, desigur, scărpinarea zonei afectate și provocarea unei inflamații și a unor micro abraziuni sau chiar infecții bacteriene, ce amplifică afecțiunea.
Aproximativ 50% din populația globului va fi afectată de mătreață într-un anumit moment al vieții.
Există două tipuri importante de mătreață. Mătreața uscată este, în general, precedată de o predispoziție către o piele uscată și poate fi cauzată de expunerea părului la produse agresive sau surse de căldură. Mătreață uleioasă este provocată de o producție excesivă de Malassezia, o ciupercă prezentă în mod natural pe majoritatea scalpurilor adulte. Aceasta poate genera o creștere a producției de sebum, ducând la apariția mătreții uleioase. Mătreața uleioasă poate fi recunoscută prin scuamele mai mari de piele moartă și nuanța lor gălbuie.
În plus, următoarele afecțiuni pot provoca mătreață și necesită un consult de specialitate:
- Eczema atopică (neurodermatita), o afecțiune asociată cu pielea roșie, iritată și foarte uscată.
- Dermatita de contact, o reacție alergică la produsele cosmetice sau de îngrijire a părului, poate provoca, de asemenea, simptome de mătreață.
- Eczema seboreică poate conduce la mâncărimi excesive și poate afecta nu doar scalpul, ci și pielea feței.
Multe cazuri de mătreață pot fi tratate folosind produse de îngrijire a părului special create și evitând produsele sau obiceiurile ce provoacă iritații ale scalpului.
Dacă simptomele dvs. de mătreață sunt rezultatul unei alte afecțiuni medicale ar trebui să soliciți asistența unui medic specialist.
Poate mătreața să ducă la căderea părului?
Mătreața în sine nu provoacă căderea părului. Cu toate acestea, scărpinarea excesivă a scalpului, pentru calmarea senzației de mâncărime, poate slabi rădăcina firului de păr și îl poate face să cadă. În plus, inflamația și acumularea de sebum produs pentru protejarea părului, pot bloca foliculii de păr, reducând creșterea părului și ducând la subțierea și căderea acestuia.